West-Friesland in de jaren 40-45

duiters2Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 probeerden de meeste West-Friezen (ca. 90%) hun leven van voor de oorlog gewoon voort te zetten en bemoeiden zich nergens mee. Ze pasten zich aan, hielden zich rustig en hoopten dat het allemaal weer snel voorbij zou zijn...

Het eerste jaar was van de bezetting nog weinig te merken. Vanaf het voorjaar 1941 werd dat allemaal anders. Eten, drinken en onder meer schoenen en textiel gingen 'op de bon'. Na acht uur 's avonds mocht je niet meer buiten en de ramen moesten met zwart papier worden 'verduisterd'. Joodse mensen kregen van de Duitsers steeds minder bewegingsvrijheid en werden vernederd en gediscrimineerd. Ze werden vervolgd, opgepakt en weggevoerd naar concentratiekampen.

Avontuur

Slechts een klein aantal West-Friezen (ca. 5%) was het absoluut niet eens met de Duitse onderdrukking en gingen in 'verzet'. Ze deden dat soms voor het avontuur, maar ook bij toeval gebeurde dat en altijd vanuit een bewuste keuze voor een Verzet-in-Abbekerk-1945leven in vrijheid en gelijkheid van mensen.
Er waren verschillende vormen van verzet, niet alleen onderduikhulp, maar ook gewapend verzet (knokploegen met overvallen en liquidaties), illegale pers, hulp bij wapendroppings en niet te vergeten het gevaarlijke werk van koeriersters, die met bonnen en/of briefjes onder hun kleding de contacten onderhielden met verzetsgroepen in steden en dorpen.

 

 

Redders

Die 'redders' van West-Friesland kwamen uit alle lagen van de bevolking; het waren onder meer boeren, tuinders, winkeliers, arbeiders en opvallend veel dokters.
Helaas had je ook nog een groep West-Friezen (ca. 5%) die lid waren van de NSB of erger nog zich hadden aangesloten bij de Nederlandse Landwacht. Direct na de bevrijding werden ze gearresteerd door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten en op boerenwagens door de dorpen gereden, richting de Krententuin in Hoorn.

De bevrijding in mei 1945 was voor alle mensen een enorme opluchting. Je hoefde niet meer bang te zijn voor verraad en voedsel was weer gewoon verkrijgbaar. Iedereen kon echt weer in vrijheid leven!