Nieuws

‘Oorlogsmonumenten vertellen’ draait in Cinema Oostereiland

op .

5verhalen-cinema-oostereilandVijf gefilmde verhalen uit de serie van 15 verhalen 'Oorlogsmonumenten vertellen´ in de gemeente Medemblik draaien op zaterdag 27 april en zaterdag 4 mei 2013 in Cinema Oostereiland in Hoorn.

De documentaire brengt in vijf korte verhalen herinneringen van ooggetuigen tot leven. Het gaat om vijf verzetsverhalen uit Twisk, Andijk, Opperdoes, Wervershoof en Wognum. Producent Peter Sasburg houdt voorafgaand aan de voorstelling een inleiding. Beide voorstellingen beginnen om half elf 's morgens. Cinema Oostereiland is gevestigd aan de Krententuin 25 op het Oostereiland in Hoorn. Het project 'Oorlogsmonumenten vertellen' is een initiatief van Uitgeverij Peter Sasburg en wordt gesteund door de gemeente Medemblik. Burgemeester Frank Streng wil hiermee een belangrijk stuk geschiedenis en bewustwording aan de volgende generaties doorgeven.

RTV Noord Holland en 'Oorlogsmonumenten vertellen'

In verband met Dodenherdenking, zaterdag 4 mei, heeft RTV Noord Holland een speciale programmering. Van 19.30 uur tot en met 22.00 uur is er een informatief programma onder meer met zeven gefilmde verhalen achter oorlogsmonumenten te zien: te weten drie (van de 15) uit gemeente Medemblik en vier (van de zeven) uit de gemeente Drechterland.
'Oorlogsmonumenten vertellen' in gemeente Medemblik staat ook op DVD en maakt deel uit van een lespakket met informatiegids en overzichtskaart voor de jeugd, maar is ook interessant voor volwassenen. Basisscholen gebruiken het lespakket bijvoorbeeld met het oog op naar 4 mei (Dodenherdenking) en 5 mei (Bevrijdingsdag).