Geschiedenis oorlogsmonumenten

We zijn ons er niet steeds van bewust, maar we worden omspoeld door een zee van tekens die naar het verleden verwijzen. Oude gebouwen, vergeelde ansichten, historische speelfilms, familieverhalen, jeugdherinneringen in de dorpskrant, roman en studieboeken - het zijn allemaal tekens die ons verbinden met het verleden. Zo ook monumenten: deze zijn zelfs speciaal opgericht om de herinnering aan personen en gebeurtenissen levend te houden.

Na de oorlog

geschiedenis-medemblikIn de eerste maanden na de oorlog werden er in heel Nederland direct oorlogsmonumenten geplaatst. Dat gebeurde ook in de huidige gemeente Medemblik. Door particuliere initiatieven van snel opgerichte bevrijdingscomites konden plannen worden ontwikkeld om gedenktekens op te richten.

Het eerste oorlogsmonument in Nederland stond al in Medemblik, onthuld in augustus 1940, als herinnering aan de garnizoens-soldaten in de stad en de gevallenen, periode 1939-1940. Het monument was er gekomen door een geldinzameling van een burgercomité; die het monument vervolgens aanbood aan de gemeente Medemblik.

In Twisk kwam in januari 1945 het eerste oorlogsgraf voor de omgekomen Engelse vlieger James Maton.
In september 1945 werden er drie oorlogsmonumenten onthuld, te weten ter nagedachtenis aan A.C. de Graaf, (monument stond toen in de gemeente Sijbekarspel, maar nu in het dorp Wognum). In Andijk een oorlogsmonument voor onderduikers en een oorlogsmonument voor verzetsmensen.

De oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik nemen allemaal een markante plaats in. Ze bepalen een deel van de lokale identiteit en hebben een maatschappelijke betekenis; aandacht voor vrede en vrijheid.

geschiedenis-acdegraafBeheer en onderhoud

Het beheer en onderhoud van de oorlogsmonumenten in gemeente Medemblik wordt gecoördineerd door de afdeling Openbare Ruimte. De gemeente voelt zich verantwoordelijk voor deze monumenten, waarbij onder meer wordt gekeken of ze niet worden beklad of vernield.