Twisk

Twisk-mm10-2Oorlogsgraf voor de omgekomen Engelse piloot Arthur James Maton.
(Dorpsstraat)

Het graf ligt op het kerkhof bij de protestante kerk van Twisk, waar hij een paar dagen na crash is begraven.

Op de grafsteen staat:
flight sergeant a.j. maton, pilot, royal air force, 17th January 1945, age 22. 'into the mosaic of victory was laid this precious piece'

Geschiedenis

Een Engels gevechtsvliegtuig stort neer in een sloot op het land van Klaas Zijp sr. in Twisk. Het was beschoten door afweergeschut bij de Duitse radarpost tussen Opperdoes en Twisk.

Tjerk Geus

Kort voor de crash probeert Maton met parachute het toestel te verlaten. De hoogte is echter te gering om de parachute te laten ontvouwen. Hij komt met een grote klap op het weiland neer en is op slag dood. De navigator Henry Redcliffe heeft meer geluk en weet met behulp van het plaatselijk verzet te ontsnappen. In 1941 wordt het dorp Twisk al opgeschrikt door een 11-tal bommen die uit een Engelse bommenwerper zijn gegooid ter hoogte van de Noorderweg, waarbij grote kraters zijn geslagen. Het vliegtuig is geraakt door een Duitse nachtjager, komt in moeilijkheden en stort neer bij Opmeer. De 7-koppige bemanning heeft het niet overleeft. In Twisk wordt slechts een schaap van Tjerk de Geus gedood door een scherf van een bom.

foto: Tjerk Geus

filmEen filmpje (deel van de DVD) van het verhaal achter dit monument