Abbekerk

monumentabbekerk02In 2015 is een nieuw oorlogsmonument onthuld, op dezelfde plek als het oude oorlogsmonument. Maar nu voor twee geallieerde vliegers uit de Tweede Wereldoorlog; niet alleen voor Jozef Pretkowski, maar ook voor omgekomen Engelse vlieger Freddy Tipper.

Twee vliegers en een monument, in de vorm van een stalen obelisk, waarin op een aluminiumplaat twee fotoportretten zijn te zien van Pretkowski en Tipper en twee teksten. De obelisk staat voor het ‘overwinnen’ van de tijd en het duurzame karakter van dit bijzondere oorlogsmonument, ontworpen door kunstenaar Peter Koelemeijer.

Tekst op de plaat voor Tipper is:
FL. SGT. FREDERICK BIRKITT TIPPER, RAF, 27 JAAR, NEERGESTORT MET WELLINGTON MK Ic, 14-7-1941 Op de stalen obelisk is een tekst uitgesneden: ZIJ GAVEN HUN LEVEN VOOR ONZE VRIJHEID

Het oorlogsmonument is geadopteerd door OBS De Plaats.

monumentabbekerk01 freddytipperGeschiedenis

De Wellington bommenwerper met 6--koppige bemanning wordt op de heenvlucht geraakt door een Duitse nachtjager. Co-piloot Tipper komt om, de andere vliegers overleven de oorlog. Tipper wordt op de geallieerde begraafplaats in Bergen begraven.