Welkomstwoord door burgemeester

Lessen trekken uit het verleden

burgemeester-frank-strengDe tweede wereldoorlog hebben velen van nu niet meegemaakt, maar onze ouders en hun ouders wel. Ondanks dat het meer dan zestig jaar geleden is, kan en wil ik die geschiedenis niet vergeten. Zoals we hier allemaal in vrijheid leven, is het soms moeilijk voor te stellen dat er in Medemblik en in heel West-Friesland ook bijzonder donkere dagen waren.
Daar kunnen we lessen uit trekken.

Het doel van 'Oorlogsmonumenten vertellen' is het gaande houden van het gesprek over 'leven in vrijheid' en de bewustwording onder met name de jonge inwoners van Medemblik.
Voor velen is dit in deze huidige tijd nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat de oorlogsgeschiedenis van Medemblik en West-Friesland wordt doorverteld. Want de omvang van de Tweede Wereldoorlog is onvoorstelbaar. Met de persoonlijke verhalen van plaatselijke ooggetuigen in relatie tot de oorlogsmonumenten in onze gemeente, willen we vertellen wat deze oorlog voor individuele mensen heeft betekend en nog steeds betekent. Op deze manier wordt een West-Friese herinnering en de betekenis van de Tweede Wereldoorlog aan toekomstige generaties doorgegeven.

Met het afgeronde project 'Oorlogsmonumenten vertellen' als uitgangspunt, zijn er plannen met bijvoorbeeld jaarlijks terugkerende activiteiten voor het onderwijs en rond de viering van vrijheid in mei. Deze website is hierin een nuttig instrument.

Kortom, ik kan iedereen deze website van harte aanbevelen!

Frank Streng