Première trailer Lucky Lady

Ik ben Peter Sasburg, opgegroeid in het West-Friese dorp Benningbroek. Mijn ouders zaten in de jaren 40-45 in het verzet…Daar was moed voor nodig ; waarom ze deden wat ze deden…., dat boeide mij, eigenlijk nog steeds….
Mijn inspiratie om gefilmde verhalen over de Tweede Wereldoorlog in West-Friesland te ontwikkelen, komt met name door de oorlogsverhalen van m’n ouders.
Die oorlog is in onze democratische rechtsstaat een belangrijk referentiepunt om na te denken over wat het betekent om niet in vrijheid te leven….
In 2012 had ik in opdracht van de gemeente Medemblik , 17 gefilmde verhalen achter oorlogsmonumenten gemaakt, waaronder ook het bijzondere verhaal van Jan de Groot…Op deze website oorlogsmonumenten Medemblik zijn die gefilmde verhalen nog terug vinden.

Trailer Lucky Lady is een zogeheten film-spoor, dat wordt gevolgd, en waarin in het kort de inhoud van de te realiseren documentaire Lucky Lady als een voorproefje wordt getoond. Het kijken naar de trailer, maakt nieuwsgierig… Het is spannend, verdrietig, verbijsterend, met hoop op een leven in vrijheid….en reflectiemomenten in het landschap…
Op ‘zielsdiepte’ zijn persoonlijke verhalen voor het eerst audiovisueel vastgelegd. Invoelbaar verteld door nazaten van ooggetuigen in het verzet en huidige familieleden van omstanders toen. In de dorpen Midwoud en Oostwoud, gaat het over daders (Duitse bezetters en NSB landverraders, de ‘zevenstuiversmannen’), motieven redders en verzet, slachtoffers (8 bemanningsleden, j.p. roosje en 5 gefusilleerde gevangenen) en omstanders, die dachten dat de oorlog snel voorbij zou zijn…; verhalen die we moeten blijven vertellen…
Maar ook zijn er interviews gemaakt met Amerikanen ; over teruggegeven staartwiel, bezoek aan de crashplek, en een ceremonie bij het oorlogsmonument.

Voor de trailer, met gevarieerde muziek van jong en oud , hebben we onder meer gesproken met : Jeannette Leeuw, Ellen Singer, Jos de Groot, Ingrid Keijzer, Hans Meurs, Rene Houter en Claudia Kopel, dochter van een van de omgekomen bemanningsleden.
In januari 2024 gaat de trailer Lucky Lady in première op obs de Koet, met het oog op de crash van de bommenwerper, januari 1945.
Lucky Lady brengt de moeilijke en verwarrende jaren 40-45 onder de aandacht metname bij de jeugd, met nieuwe historische feiten en verhalen, die nog niet eerder zijn verteld ….
Ze worden zich bewust van de impact van de oorlog, voor de inwoners van de dorpen, de offers die zijn gebracht en stil te staan bij onze vrijheid en nadenken over de gevaren van antisemitisme, gebrek aan tolerantie, geen gelijkwaardigheid en wat dat allemaal kan aanrichten in de samenleving, en ook in de wereld om ons heen….
We gaan nu kijken naar de trailer Lucky Lady van cinematographer Hans de Jonge en editor Lise Robbe, allebei oud-studenten van de Film Academie Amsterdam.