Vliegtuigcrash Beaufighter NE465 Twisk

twisk beaufighterOp 17 januari 1945 vielen 32 Beaufighter gevechtsvliegtuigen van de Royal Air Force een Duits konvooi oorlogsschepen aan in het Marsdiep bij Den Helder. Bij deze aanval gingen zes Beaufighters verloren.

De Beaufighter NE465 was om 12.38 uur opgestegen van vliegveld North Coates in graafschap Lincolnshire in Engeland. Het vliegtuig werd bij de aanval op de schepen zelf ook geraakt.

Op de terugweg naar Engeland bleek de brandstoftank kapot te zijn en de twee motoren waren uitgevallen. Om 14.24 uur kwam de Beaufighter bijna rechtstandig naar beneden op een bouwland nabij de Kakelbrugsloot en de Hornsloot in Twisk.

De bemanning:
Arthur James Maton, sergeant-majoor Royal Air Force, piloot, 22 jaar (omgekomen)
Henry Kinnaird Radcliffe, sergeant-majoor Royal Air Force, navigator, 21 jaar (gevlucht)

IMG 2223 twiskPiloot Maton probeerde de Beaufighter te verlaten, maar z’n parachute bleef haken aan het staartstuk. Nadat deze was losgeschoten had het toestel een te geringe hoogte om de parachute volledig te laten ontvouwen. Maton kwam met een grote klap op een weiland terecht en was op slag dood. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats in Twisk. Navigator Radcliffe kwam veilig met zijn parachute op de grond. Hij wist met hulp van het verzet te vluchten voor de Duitsers. Van Spanbroek op de fiets naar Amsterdam en vervolgens via de Biesbosch naar het zuiden van Nederland, dat al was bevrijd.

Sporen van de Luchtoorlog is een initiatief van Stichting Leven in Vrijheid.
Deze gedenkpaal is geschonken door Jo Roelof Zeeman en Ali Zeeman-Groot